Nagie pierożki (paluszki) gryczane z grochem
AniaD: "Pierożki (w sumie to takie paluszki) wyszły idealne. Błyskawicznie się je robi (masę można przygotować wcześniej) i są bardzo smaczne."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1 szklanka ugotowanego grochu niełuskanego
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta ostrej papryki
sól
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ugotować kaszę w 1 i 3/4 szklanki wrzątku, wystudzić. Rozgrzać na patelni dwie łyżki oleju, wycisnąć czosnek i trzymać go na ogniu ok. 10 s. Czosnek wyciągnąć, a olej zostawić do przestudzenia.
Przepuścić przez maszynkę lub zmiksować ręcznym mikserem kaszę, groch, uduszony czosnek. Dodać gałkę, ostrą paprykę, sól i mąkę. Wymieszać. Ciasto powinno być lepkie.
Formować w dłoniach walce wielkości kciuka. Wrzucać na osolony wrzątek, po wypłynięciu na wierzch od razu je zbierać. Polewać olejem, podawać z surówką.
Wskazówki i uwagi:
Wskazówki, też od AniD: "Polecam bardzo niełuskany groch. Jest dużo smaczniejszy niż ten łuskany, poza tym nie trzeba w trakcie gotowania go mieszać, bo się nie przypala."
Twoje zapiski: