puszka.pl - pysznie!

Prażone - ziemniaki i inne warzywa zapiekane w kapuście

Wegańskie prażone.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Potrzebujemy garnek rzymski (gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu) i:

ok. 5-6 liści białej kapusty
ziemniaki
kiszona kapusta
marchew
inne warzywa wedle uznania (dynia, kabaczek, papryka, pomidory, szparagi, zielona fasolka...)
cebula
czosnek
sól
pieprz
inne przyprawy wedle uznania - ja kocham majeranek i tymianek!

Przygotowanie:

Garnek rzymski moczymy w wodzie ok. 10 min.

Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty. Warstwami układamy: ziemniaki i inne wymieszane warzywa, pokrojone w małą kostkę, kapustę kiszoną. Każdą warstwę posypujemy przyprawami. Ja mam garnek średniej wielkości, więc wychodzą mi 2 warstwy. Na wierzch kładziemy liście kapusty!

Wkładamy garnek do piekarnika przed jego rozgrzaniem. Pieczemy aż do miękkości (ok. 1-2 godz.), w temp. ok. 200 stopni C.
Nadesłał(a) Squamish, dnia: 2009-06-02 22:06:05.32
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: