2-3 cykorie (ale nie jakieś wybitnie małe)
kostka tofu (obojętnie jakiego, każde pasuje)
pół cukinii
ew. cebula albo inne warzywa, które zalegają w lodówce
przyprawy: curry, garam masala, sabji masala etc.
sos sojowy
ew. odrobina syropu z agawy
ew. odrobina octu balsamicznego
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Kroimy cukinię w kostkę/ paski, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy pokrojone w kostkę tofu i cebulę, a także cykorię i ewentualnie inne warzywa. Posypujemy indyjskimi przyprawami dość obficie, podlewamy sosem sojowym. Można dodać troszkę czegoś słodkiego - ja dzisiaj dałam pół łyżki syropu z agawy i troszkę octu. Dusimy jakiś kwadrans aż wszystko będzie miękkie.
Wskazówki i uwagi:
Dobre z brązowym ryżem / quinoą / samo.
Nadesłał(a) aleksandra,
dnia: 2009-06-02 00:19:37.01
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.