puszka.pl - pysznie!

Drożdżowy chleb amarantusowy

W sumie, razem z pieczeniem, przygotowanie chleba zajmuje coś ok. 3 godzin.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1/2 filiżanki ciepłej wody
2 łyżki drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki stopionego masła
3 filiżanki mąki z amarantusa
1 łyżka miodu
1/2 filiżanki gotowanego mleka

Przygotowanie:

Wodę, olej, masło i miód wymieszać i dodać mleko. Rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na 10 minut. Ostudzoną mieszaninę mleka zmieszać z drożdżami. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i jeszcze raz wyrobić.

Wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i odstawić na 1 godzinę.
Jeszcze raz wyrobić i formować małe bochenki. Ułożyć na blasze i dostawić jeszcze raz na pół godziny. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C i 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Sep 1, 2000
Źródło/autor przepisu: Szarłat - strona firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: