5 dużych marchewek
1,5 szklanki groszku (świeży lub mrożony)
opcjonalnie kostka warzywna lub sól
1 sposób (z zasmażką): 2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
2 sposób (z bułką tartą): 2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę i groszek, zalewamy wodą (tak, aby wszystko przykryła), dodajemy kostkę warzywną albo sól i gotujemy do miękkości.
1 sposób: Z ugotowanych warzyw odlewamy wodę zostawiając odrobinę na dnie. Z margaryny i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do marchewki i groszku, dokładnie mieszamy. Wody powinno być na tyle mało, żeby sos powstały z zasmażki był gęsty.
2 sposób: Z ugotowanych warzyw odlewamy całą wodę. Bułkę tartą smażymy na margarynie na kolor złoty, dodajemy do marchewki i groszku, dokładnie mieszamy.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-05-14 18:06:25.023
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.