360 g masła
400 g mąki z cieciorki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu lub 1 cynamonu
250 g cukru pudru
Przygotowanie:
Na małym ogniu stopić w garnku masło. Wsypać mąkę i smażyć mieszając.
Po 15 min mąka powinna być na tyle podprażona, że zacznie wydzielać orzechowy zapach. Teraz dodać orzechy, wiórki kokosowe i kardamon. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Zdjąć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszać dokładnie widelcem, aby rozbić grudki i dobrze połączyć wszystkie składniki. Odstawić na kilka minut, by mieszanina ostygła.
Po ostygnięciu uformować z niej 12-15 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Nadesłał(a) Fermina_Daza,
dnia: 2009-05-07 23:24:50.591
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.