puszka.pl - pysznie!

Ryż tymiankowy z brokułami i prażonymi płatkami migdałów

Proste i szybkie danie!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż (polecam jaśminowy)
płatki migdałów
różyczki brokułów (lub inne lubiane przez nas warzywa w drobnych kawałkach)
tymianek suszony
bulion warzywny lub wrzątek
oliwa do smażenia (polecam niefiltrowaną)
ewentualnie: wędzone tofu

Przygotowanie:

Płuczemy ryż. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy ryż, mieszając czekamy aż wchłonie oliwę i się nieco zeszkli. Dodajemy tymianek, zalewamy bulionem lub wrzątkiem (tak żeby przykrył ryż), wrzucamy różyczki brokułów, przykrywamy i pozwalamy potrawie gotować się bardzo powoli i delikatnie, od czasu do czasu w miarę potrzeb uzupełniając płyn i mieszając.

Kiedy ryż i warzywa zmiękną, dodajemy prażone migdały, mieszamy, można dodać podsmażone na oliwie pokrojone w kostkę wędzone tofu.

Wskazówki i uwagi:

Polecam z warzywami gotowanymi na parze. S m a c z n e g o :-)

Szybki, ciepły posiłek, którego składniki można zmieniać w zależności od pory roku. Niezmienne pozostają ryż, tymianek i płatki migdałów. Można posypać zieleniną lub kiełkami.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa, dnia: May 3, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: