puszka.pl - pysznie!

Szparagi au naturel (smażone solo lub z pomidorkami)

Tak przygotowane szparagi zachowują swój aromat. Opcjonalnie można dodać pomidorki koktajlowe - nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szparagi zielone
sól
pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Szparagi obieramy tak jak zwykle - obcinamy końcówki i obieramy skórkę do 1/3 długości.

Olej mocno rozgrzewamy, a następnie wrzucamy szparagi (w całości), posypujemy solą i pieprzem. Można zrobić wersję z pomidorkami koktajlowymi - wrzucamy je razem ze szparagami, bez obierania ze skórki. Teraz możemy już zmniejszyć ogień. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią lub lekko poruszamy szparagi łopatką, aby się nie przypaliły.

Po kilku minutach odwracamy je na drugą stronę, ponownie delikatnie solimy i pieprzymy - ważne, aby nie przesolić w jednym miejscu.
Po kolejnych paru minutach próbujemy, czy szparagi już są gotowe. Powinny być kruche, ale nie twarde.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: May 1, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: