Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 kg sera twarogowego
250 g masła
6 jajek
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
garść rodzynek (ja używam rumowych, czyli namaczanych w rumie. własnej produkcji :)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. W czasie, kiedy masło będzie się studzić, rozdzielamy jajka, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie wyrabiamy masę serową - miksujemy twaróg do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy żółtka, szklankę cukru, mąkę ziemniaczaną i pszenną i wszystko ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy przestudzone masło i ponownie miksujemy.
Wreszcie dodajemy ubitą pianę z białek i rodzynki i bardzo delikatnie mieszamy całą masę (już nie mikserem - łyżką).
Masę przekładamy do formy (ja używam silikonowej, która nie wymaga dodatkowych zabiegów, ale jeśli używacie zwykłej, to musicie nasmarować ją masłem).
I teraz trik: aby sernik nie "wstawał" po bokach podczas pieczenia (co skutkuje "zapadniętym" środkiem i zakalcowatym wyglądem po upieczeniu), należy "okroić" sernik łopatką/łyżką - w ten sam sposób, w jaki "okrajamy" ciasto przed wyjęciem z formy, żeby się od niej oddzieliło. To naprawdę działa!
Wstawiamy formę do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy aż będzie rumiany (nie więcej niż godzina).
Twoje zapiski: