puszka.pl - pysznie!

Pikantna zapiekanka z amarantusem i pieczarkami lub prawdziwkami


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

200g amarantusa
tymianek
400ml wody
bazylia
liść bobkowy (laurowy)
3 jajka
2 cebule
100ml mleka
ok. 20g masła
100ml słodkiej śmietany
300g pieczarek lub prawdziwków
parmezan do posypania
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować amarantus z liściem bobkowym wg podstawowego przepisu.
Cebulę drobno pokroić i przysmażyć. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli i dusić przez 5 minut.
Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Połowę amarantusa umieścić w formie i na to rozprowadzić pieczarki. Druga połowę amarantusa przykryć pieczarkami. Jajka, mleko i słodką śmietankę razem rozbełtać i polać całość amarantusa w formie.
Posypać parmezanem i piec przez ok. 30 minut przy 200 stopniach.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Szarłat - strona firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: