puszka.pl - pysznie!

Sałatka ryżowa z jabłkiem i warzywami

Ten przepis może być wzbogacony na wiele sposobów. Jest to świetna przekąska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

300 g = niecałe 2 szkl. ryżu (biały basmati)
jabłko
duża papryka czerwona
średni por
mały seler
4 małe ogórki konserwowe
8 łyżeczek groszku konserwowego
8 łyżeczek kukurydzy konserwowej
cebula
2 ząbki czosnku
ew. 1/2 słoiczka majonezu sojowego lub innego roślinnego
ew. pieprz czarny mielony
sól morska
natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie:

Ugotować ryż i odstawić do ostygnięcia. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler zetrzeć na drobnej tarce.

Połączyć składniki. Na końcu dodać majonez i wyciśnięty czosnek, wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku i udekorować według uznania. Jak się uda, to poczekać co najmniej godzinę aż sałatka się przegryzie.

Wskazówki i uwagi:

Majonez nie jest konieczny, ale ten wegański dodaje świątecznego nastroju.

Na puszka.pl znalazłam podobną wersję tej sałatki, ale z ananasem. Opcji jest wiele w zależności co kto ma w zasobach. Smacznego :)
Nadesłał(a) veganfun, dnia: May 1, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: