300 g = niecałe 2 szkl. ryżu (biały basmati)
jabłko
duża papryka czerwona
średni por
mały seler
4 małe ogórki konserwowe
8 łyżeczek groszku konserwowego
8 łyżeczek kukurydzy konserwowej
cebula
2 ząbki czosnku
ew. 1/2 słoiczka majonezu sojowego lub innego roślinnego
ew. pieprz czarny mielony
sól morska
natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Ugotować ryż i odstawić do ostygnięcia. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler zetrzeć na drobnej tarce.
Połączyć składniki. Na końcu dodać majonez i wyciśnięty czosnek, wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku i udekorować według uznania. Jak się uda, to poczekać co najmniej godzinę aż sałatka się przegryzie.
Wskazówki i uwagi:
Majonez nie jest konieczny, ale ten wegański dodaje świątecznego nastroju.
Na puszka.pl znalazłam podobną wersję tej sałatki, ale z ananasem. Opcji jest wiele w zależności co kto ma w zasobach. Smacznego :)
Nadesłał(a) veganfun,
dnia: 2009-05-01 20:45:43.561
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.