Szparagi z sosem majonezowym i orzechami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
szparagi
majonez sojowy lub inny
czosnek
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Szparagi ugotować na parze lub upiec w piekarniku (skropić oliwą, delikatnie posolić, piec do 20 min. w temp. 180-200 stopni).
W międzyczasie przygotować sos: czosnek drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Majonez wymieszać dokładnie z czosnkiem.
Szparagi układamy po kilka obok siebie, polewamy sosem (nie za dużo, wystarczy trochę - najładniej wygląda jak nałożymy go w połowie wysokości szparagów, tak "w poprzek"). Posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami.
Wskazówki i uwagi:
Myślę, że z chrzanem zamiast czosnku też powinno być super - muszę wypróbować :)
Twoje zapiski: