puszka.pl - pysznie!

Szparagi pieczone z dodatkiem oregano


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szparagi białe lub zielone
oliwa z oliwy
zioła, np. oregano (uwielbiam!) lub zioła prowansalskie lub koperek lub skórka z cytryny lub czosnek
sól
pieprz (zamiast czarnego można użyć np. zielony - jest bardziej aromatyczny i mniej "pieprzny" ;)
ew. cytryna

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik, powiedzmy do 180-200 stopni.
Szparagi przygotować jak do gotowania: umyć, odciąć końcówki, pozbyć się twardej skórki (ważne szczególnie dla białych szparagów). Więcej na ten temat w przepisie Gotowanie szparagów - przepis podstawowy.

Wysmarować oliwą blachę/formę. Główki szparagów zamoczyć w oliwie (żeby nie wyschły w czasie pieczenia). Ułożyć je w formie. Oprószyć przyprawami, skropić oliwą i przemieszać. Piec kilkanaście minut, max. 20.

W wersji ze świeżym koperkiem szparagi można upiec tylko z solą i pieprzem, a zieleniną posypać dopiero na talerzu. Podając można położyć obok ćwiartki cytryny - kto będzie miał ochotę, skropi szparagi sokiem, dla "zrównoważenia" oliwy.
Nadesłał(a) ~Kuna, dnia: Apr 26, 2009
Źródło/autor przepisu: gdzieś w necie wypatrzyłam coś podobnego

Twoje zapiski: