Tofu z sosem pomidorowo-paprykowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kostka tofu
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
mieszanka przypraw pikantna (może być gotowa meksykańska lub wg własnego uznania coś z chili, czosnkiem, imbirem)
oliwa z oliwek do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia)
1 średnia cebula
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 puszka pokrojonych pomidorów
czerwone wino (opcjonalnie, zamiast wody)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
fruktoza
Przygotowanie:
Tofu zamarynować w oliwie z oliwek z pikantną mieszanką przypraw, im dłużej tym lepiej (choć i po godzince nabierze aromatu).
Na oliwie z oliwek podsmażyć na złoto cebulkę. Dodać paprykę, szczyptę soli i dusić pod przykryciem. Po dłuższej chwili dodać startą na tarce marchewkę i podlać niewielką ilością wody (w wersji dla dorosłych można czerwonym winem, wtedy potrawa nabiera dodatkowego smaczku).
Jak warzywa zmiękną, dodać puszkę pomidorów, gałkę muszkatołową, sól jeśli trzeba, pieprz i fruktozę. Dusić, aż nabierze odpowiedniej dla sosu konsystencji. W razie potrzeby, dosolić, dopieprzyć i dosłodzić.
W czasie, gdy sos się dusi podsmażyć na oliwie tofu na złoto i odsączyć z tłuszczu. Podawać na ryżu (ja użyłam białego wymieszanego z dzikim, na brązowym też będzie pyszne) po kolei sos i tofu.
Twoje zapiski: