puszka.pl - pysznie!

Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry

Przepis znalazłam w "Vege", zrobiłam sobie na święta, zasmakowało mi, więc pragnę podzielić się tym odkryciem;) Nie pamiętam dobrze smaku jajka, ale podobno smakuje podobnie ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

czerwona soczewica - 1 szklanka
płatki owsiane - na oko ;) tak z 4-5 łyżek
oliwa z oliwek - około 0,5 szklanki
tymianek - 1 łyżeczka
curry/kurkuma - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wsypujemy do garnka soczewicę, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy łyżeczkę tymianku (ważne, bo nadaje aromat całej paście) i pół łyżeczki curry. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas i kiedy tak z połowa wody się wygotuje, dodajemy płatki owsiane. Mieszamy co i raz.

Kiedy woda całkiem się wygotuje, soczewica jest już zazwyczaj miękka (trwa to około 20 minut). Zdejmujemy z gazu. Dodajemy oliwę, sól, sos sojowy i miksujemy albo po prostu ucieramy, mieszamy wszystko razem :) Próbujemy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw.

Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia. I zajadamy - pycha! ;)

Wskazówki i uwagi:

Może się wydawać, że pół szklanki oliwy to za dużo i pasta będzie za rzadka, ale fajnie tężeje i jest idealna ;)

Przepis trochę zmodyfikowałam, tzn. nie pamiętam jak dokładnie było w Vege, ale efekt ten sam ;)
Nadesłał(a) Magda-Andrzej, dnia: Apr 26, 2009
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Vege", luty 2009r.

Twoje zapiski: