Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry
Przepis znalazłam w "Vege", zrobiłam sobie na święta, zasmakowało mi, więc pragnę podzielić się tym odkryciem;) Nie pamiętam dobrze smaku jajka, ale podobno smakuje podobnie ;)
czerwona soczewica - 1 szklanka
płatki owsiane - na oko ;) tak z 4-5 łyżek
oliwa z oliwek - około 0,5 szklanki
tymianek - 1 łyżeczka
curry/kurkuma - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Wsypujemy do garnka soczewicę, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy łyżeczkę tymianku (ważne, bo nadaje aromat całej paście) i pół łyżeczki curry. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas i kiedy tak z połowa wody się wygotuje, dodajemy płatki owsiane. Mieszamy co i raz.
Kiedy woda całkiem się wygotuje, soczewica jest już zazwyczaj miękka (trwa to około 20 minut). Zdejmujemy z gazu. Dodajemy oliwę, sól, sos sojowy i miksujemy albo po prostu ucieramy, mieszamy wszystko razem :) Próbujemy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw.
Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia. I zajadamy - pycha! ;)
Wskazówki i uwagi:
Może się wydawać, że pół szklanki oliwy to za dużo i pasta będzie za rzadka, ale fajnie tężeje i jest idealna ;)
Przepis trochę zmodyfikowałam, tzn. nie pamiętam jak dokładnie było w Vege, ale efekt ten sam ;)
Nadesłał(a) Magda-Andrzej,
dnia: 2009-04-26 09:46:47.819
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Vege", luty 2009r.