puszka.pl - pysznie!

Pieczarkowy "omlet"


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

ok. 10 średnich pieczarek
1 średniej wielkości pomidor
szczypiorek (wedle uznania)
olej do smażenia
sól
mąka do zagęszczenia - 2 łyżki

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na plasterki, smażymy na oleju, aż się "skurczą" i solimy. Mąkę rozrabiamy w połowie szklanki wody, polewamy tym pieczarki i szybko mieszamy. Tak zagęszczone pieczarki smażymy ok. 1 min, po czym dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz szczypiorek, mieszamy, smażymy wszystko razem ok. 2 min. Podajemy na talerz i jemy ;)

Wskazówki i uwagi:

Krok z mąką możemy spokojnie pominąć - nie otrzymamy wtedy spójnego "omletu". Można również dodać jej mniej/więcej, w zależności jaka gęstość nam odpowiada.
Nadesłał(a) ~vg, dnia: Apr 26, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: