puszka.pl - pysznie!

Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
4 szklanki mąki razowej
2,5 szklanki mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru
ok. 3/4 szkl. wody (20 łyżek ;p)
ok. 2 szklanki oleju

0,5 kg suszonych daktyli
3 pomarańcze
2 słoiki powideł
po garści: orzechów włoskich, skórki pomarańczowej, moreli suszonych, rodzynek i co kto jeszcze lubi :D

cukier + woda na glazurę

Przygotowanie:

Z płatków, mąki razowej i zwykłej, cukru, wody i oleju zagnieść kruche ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.

Daktyle posiekać. Pomarańcze sparzyć, wyszorować, pokroić razem ze skórką i dodać do daktyli (ja zwykle daję 2,5 ze skórką i 0,5 obranej). Gotować, podlewając wodą przez ok. 15 min, do rozgotowania daktyli. Zmiksować i wystudzić.

Ciasto podzielić na 4 części - 3 większe i jedną mniejszą. Z pierwszej dużej rozwałkować placek (jeśli ciasto nie daje się rozwałkować można "wykleić" nim blachę). Na to wyłożyć marmoladę pomarańczowo-daktylową. Rozwałkować/wykleić drugą warstwę ciasta, przełożyć powidłami i przykryć trzecim plackiem. Z czwartej, mniejszej części ulepić "węża" i zrobić obwódkę na placku.

Piec ok. 60 min w 180 stopniach (dobrze jest położyć odrobinkę luźnego ciasta na wierzch i po godzinie na nim sprawdzić, czy już się upiekło.
Z wody i cukru ugotować glazurę (tzn. rzadki lukier) i polać/posmarować nią upieczone ciasto, na to wysypać bakalie.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Niektóre proporcje mogą wydawać się dziwne, ale to dlatego, że robiłam ciasto i na bieżąco zapisywałam ilości składników:D
Nadesłał(a) Olga, dnia: 2009-04-14 10:47:39.436
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: