puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 10 osób

1,5 szklanki wody
1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać połowę porcji tłuszczu. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać mąkę kukurydzianą, starannie wymieszać i zagotować. Potem zmniejszyć ogień, garnuszek przykryć i gotować jeszcze 5 minut. Włożyć resztę tłuszczu, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Do ostudzonej mieszaniny wsypać mąkę pszenną z solą. Ugnieść lekkie ciasto, dodając mąki lub wody w miarę potrzeby. Podzielić na 12 kawałków i utoczyć z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczyć, a potem rozwałkować do rozmiarów przeciętnego naleśnika. Podsypać mąką, aby się nie przyklejała do stolnicy.

Następnie kłaść na suchą (nie natłuszczoną), gorącą patelnię i ogrzewać z każdej strony ok. półtorej minuty, aż pokażą się na nich brązowe kropeczki.

Wskazówki i uwagi:

Przed następnym spożyciem podgrzewać w ten sam sposób, jak były przyrządzane, ale już tylko przez kilka sekund.
Nadesłał(a) Fermina_Daza, dnia: Apr 5, 2009
Źródło/autor przepisu: M.Grodecka "Wszystko o wegetarianizmie"

Twoje zapiski: