puszka.pl - pysznie!

Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem

Pierogi można podawać z jakimś ostrym sosem. Są dobre na ciepło i na zimno.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 kg mąki
ok. 1,5 szklanki wody
trochę oleju

0,5 kg ziemniaków - no może trochę więcej
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka fasolki czerwonej albo białej
pieprz
sól
"przyprawa do ziemniaków" albo papryka ostra itp.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę i mieszamy z kukurydzą, groszkiem, fasolką oraz sporą ilością przypraw. Jest to nasz farsz.

Do dużej miski albo garnka wsypujemy około 0.8 kg mąki i trochę przypraw. Następnie wlewamy wodę (1,5 szklanki) i wyrabiamy ciasto. Ma być takie, jak na zwykłe pierogi. Jeśli się za bardzo lepi, to dosypujemy mąkę, a jeśli jest sypkie, to dolewamy wodę.

Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Następnie kroimy je na duże prostokąty (lub figury je przypominające), nakładamy farsz i zalepiamy.

Na blachę posmarowaną olejem kładziemy nasze pierogi, które także smarujemy niewielką ilością oleju. Pieczemy je aż będą chrupiące (mniej lub bardziej - zależy jak kto lubi).

Wskazówki i uwagi:

W piekarniku pierogi się nie rozpadają tak jak podczas gotowania w wodzie, więc nie trzeba przykładać się za bardzo do ich lepienia.
Można robić też z innymi warzywami, np. kalafiorem albo brokułem.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-04-05 15:25:46.399
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: