puszka.pl - pysznie!

Soczewica duszona z warzywami

Danie bardzo szybkie i proste:-) Podawać z ugotowanym makaronem, np świderki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pół szklanki zielonej soczewicy
pół główki selera
papryka pomarańczowa lub czerwona
cebula
czosnek - 2 ząbki
pomidory w puszce
olej do smażenia
sól lub sos sojowy
inne przyprawy wg uznania (ja dodaję pieprz ziołowy, paprykę słodką, garam masalę, oregano...)
łyżeczka ostrej musztardy (opcjonalnie)

ewentualnie, w wersji lakto-wege: ser żółty i feta

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę.

Podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy utarty na grubych okach seler, dusimy jakiś czas. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy. Kolejne minuty przeznaczamy na duszenie, aż smaki składników przenikną siebie nawzajem, czyli ok. 10 minut. Voila!

Wskazówki i uwagi:

Dla osób, które nie stronią od przetworów mlecznych, BARDZO POLECAM dodanie pod koniec trochę startego żółtego sera i co najważniejsze, co podkreśli niesamowicie smak, FETY! :-D
Nadesłał(a) merigold6, dnia: Mar 16, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: