puszka.pl - pysznie!

Okra i inne warzywa w sosie curry + ryż

Pyszne i proste.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż
sól
marchew
pół korzenia selera
pół papryki
cebula
imbir (świeży)
okra (dla jednej osoby tyle, ile się w jednej dłoni zmieści) ;)
czosnek
dwie łyżki mleka kokosowego
pasta curry
oliwa / olej z pestek winogron / inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy ryż.

Marchew, seler i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę po kolei rozbieramy na warstwy i je kroimy na trzy/cztery duże części. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dolewamy troszkę wody i dusimy.

Kroimy imbir w kosteczki i dorzucamy. Na koniec odcinamy od okry twarde końcówki, możemy ją przepołowić, kroimy drobno czosnek i oba składniki wrzucamy do reszty. Dodajemy dwie łyżki mleka kokosowego i pastę curry - łyżkę, dwie, trzy, cztery... zależy od upodobań :). Zostawiamy na malutkim ogniu parę minut, aż się wszystko ze sobą połączy.

Podajemy z ryżem. Pycha :)
Nadesłał(a) miodzbalonikiem, dnia: Apr 14, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: