jedna duża cebula
masło ghee :) lub olej do podsmażenia
curry (2-3 łyżeczki - może być więcej jeżeli ktoś lubi ostre)
kubeczek śmietany lub mleko kokosowe
jedno duże jabłko
do tego np:
- ryż, tyle ile osób musimy nakarmić :) - najlepszy basmati
- słonecznik do posypania
Przygotowanie:
Kroimy cebulę i smażymy krótko na patelni. Dodajemy curry i mieszamy, żeby się nie spaliło. Po chwili dolewamy śmietanę i mieszamy, aż zabarwi się na żółto. Wyłączamy ogień. Tarkujemy jabłko i mieszamy z sosem, żeby się zagrzało.
Propozycja podania: Nakładamy ryż na talerze, na to sos. Na końcu posypujemy podprażonymi nasionami słonecznika. I zajadamy :)
Wskazówki i uwagi:
Ryż ugotować wcześniej, bo sos robi się w przeciągu paru minut.
Ilość sosu zależy do ilości cebuli i jabłka. Proporcjonalnie dodajemy wtedy więcej curry.
Nadesłał(a) Maya-chan,
dnia: 2009-03-11 19:19:17.974
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.