puszka.pl - pysznie!

Sos paprykowo-ziołowy (do kopytek i innych klusek)

Doskonały do kopytek ziemniaczanych z kurkumą i imbirem (przepis bez jajek).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 czerwone papryki
3 pomidory
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól
pieprz
inne przyprawy wg uznania, np. papryka w proszku
zioła (najlepiej świeże): tymianek, bazylia, majeranek

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy na kawałeczki. Pomidora można sparzyć i zdjąć skórkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, a następnie szklimy na niej cebulkę, potem dodajemy resztę warzyw i dusimy przez 10 minut (jeżeli zabraknie wody, można trochę podlać).

Pod koniec przyprawiamy i dodajemy zioła. Sos dobrze jest zmiksować w blenderze - wtedy ma lepszą konsystencję, jest taki bardziej sosowy ;)
Nadesłał(a) Bananusiek, dnia: Mar 16, 2009
Źródło/autor przepisu: na podstawie książeczki "Kuchnia wegańska. 300 przepisów na zdrowe i smaczne dania", lekko zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: