Makaron "studencki" w sosie szpinakowo-pomidorowym z serkiem śmietankowym
Szybkie spaghetti ze szpinakiem dla tych, którzy za szpinakiem nie przepadają :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
makaron nitki lub świderki
szpinak (używam mrożonego, tak z pół opakowania)
puszka pomidorów
serek śmietankowy typu Twój smak/ Philadelphia (pół opakowania)
czosnek
sól
ew. mozarella do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak gotujemy na papkę, solimy.
Pomidory odsączamy z soku (sok zostawiamy), kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smaży się czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i serek (serka wychodzą dwie łyżki) i dusimy całość aż uznamy za gotowe. Można podlać jeszcze sokiem z pomidorów.
Dodajemy do ugotowanego makaronu i cieszymy się smakiem :) Jeśli ktoś chce posypać serem, to polecam mozzarellę :)
Twoje zapiski: