puszka.pl - pysznie!

Piegowata babka z polewą czekoladową

Jest to babka z makiem. Robi się ją szybko, bo maku nie trzeba mielić ani gotować.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
3/4 kostki margaryny
20 dkg cukru
4 jajka
20 dkg mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. mleka sojowego lub zwykłego
pół szklanki suchego maku
ew. bakalie

łyżka tartej bułki
troszkę tłuszczu (oleju) do wysmarowania formy

polewa czekoladowa:
5 dkg margaryny
5 dkg cukru pudru (można zmielić brązowy cukier)
pół łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka kakao

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, podczas ucierania wsypać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko, a na końcu wsypać mak. Jeszcze razem chwilkę ucierać.

Jeżeli ciasto jest za gęste, można dodać trochę więcej mleka, a jeżeli za rzadkie, to mąki. Jak ktoś chce, można dodać bakalie.
Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170-180 st. C) i piec.

Po ok. 30 min. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeżeli się klei do patyczka, piec dalej, aż patyk po nakłuciu ciasta będzie suchy.

Zrobić polewę. Wszystkie jej składniki włożyć do rondelka. Podgrzewać, stale mieszając, aż masa zgęstnieje, ale nie gotować, bo się zważy. Wylać na babkę i rozsmarować.

Wskazówki i uwagi:

Polewę najlepiej zrobić po upieczeniu ciasta, bo gdy jest zimna, źle się rozsmarowuje.
Nadesłał(a) maria, dnia: 2009-02-14 04:31:30.813
Źródło/autor przepisu: Ten przepis jest u mnie w domu od zawsze, nie wiem skąd go mam.

Twoje zapiski: