II część: 2 ziemniaki
2 marchewki
pomidor
cebula
1/3 puszki groszku
1/2 puszki fasoli
trochę kapusty pekińskiej
garść oliwek
pieprz
papryka ostra
+ co kto lubi, np. przyprawa do ziemniaków
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewki (obieramy jeśli są brzydkie) i podgotowujemy.
Ogórka kroimy w grube pół talarki, jabłko w kawałki o podobnej wielkości jak ogórka. Wrzucamy na patelnię z olejem, przyprawiamy pieprzem, szczyptą soli i cukru, podsmażamy aż jabłko zmięknie i gotowe zdejmujemy z patelni.
Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojonego pomidora, cebulę pokrojoną w krążki, podgotowane marchewki pokrojone w słupki, ziemniaki pokrojone w duże kawałki, przepłukany groszek i fasolkę. Na koniec wrzucamy poszatkowany kawałeczek kapusty, garść oliwek i przyprawy (pieprz, paprykę ostrą itp). Wszystko mieszamy i nakładamy na talerz.
Jeśli ogórek z jabłkiem zdążył wystygnąć jeszcze go na patelni podgrzewamy.
Wskazówki i uwagi:
Ogórka z jabłkiem można podlać vermouthem. Na II część należy nie żałować przypraw.
Nadesłał(a) Wanieczek,
dnia: 2009-02-14 04:11:12.32
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.