puszka.pl - pysznie!

Mamałyga z bryndzą zapiekana pod żółtym serem

Mamałyga, którą niektórzy nazywają polentą :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1,5 szklanki kaszy kukurydzianej
bryndza
śmietana
sól
ulubione przyprawy (ja dałam tylko bazylię)
żółty ser
+ olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Kaszę kukurydzianą ugotować w trzech szklankach wody z solą.

Kiedy zrobi się gęsta, wyłożyć połowę do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Jako drugą warstwę położyć np. bryndzę, potem nałożyć drugą część kaszy. Całość zalać śmietaną wymieszaną z solą i przyprawami, posypać żółtym serem i zapiec.
Nadesłał(a) twarda, dnia: Feb 7, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: