puszka.pl - pysznie!

Sernik z tofu z brzoskwiniami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na blachę 25x40 cm (dla 4 osób)

0,5 kg tofu (2 kostki)
3/4 torebki budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny
garść rodzynek
1 puszka brzoskwiń w syropie

spód/ kruszonka:
1,5 szkl. białej mąki
0,5 szkl. pszennej razowej mąki
5 czubatych łyżek cukru
0,5 szkl. oleju słonecznikowego
1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę.

Tofu zmiel w maszynce do mielenia 2 razy. Dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę białą i razową przesiej przez sito do miski, wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z brzoskwiń i jeszcze raz wszystko dokładnie rozetrzyj ręką.

Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia. Wyłóż na nią masę z tofu i posyp resztą kruszonki.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw sernik na 50-60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być złotego koloru.

Wskazówki i uwagi:

Tofu zamiast mielić w maszynce można przecisnąć przez "wyciskarkę" do ziemniaków albo popracować widelcem.

Mąkę zamiast przesiewać można napowietrzyć np. trzepaczką.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-05-11 19:13:55.747
Źródło/autor przepisu: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, Uczta Wegetariańska

Twoje zapiski: