puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokuła i tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

5 czubatych łyżek kaszy jaglanej
1/2 opakowania mrożonych brokułów (ok. 250 g)
200 g pietruszki (1 bardzo duży korzeń)
kilka ząbków czosnku
2 czubate łyżki płatków owsianych (zemleć na mąkę)
1 czubata łyżka pestek dyni (zemleć)
1/4 tofu bez cytryny wg mojego przepisu (pokroić w plasterki)
1 łyżka oliwy do zastosowań na gorąco
sól
pieprz mielony

Przygotowanie:

Ugotować kaszę (5 czubatych łyżek kaszy jaglanej + 1 szklanka wrzątku, gotować ok. 30 min) i uparować brokuły z pietruszką. Zmiksować na gładką masę brokuły, pietruszkę i posiekany surowy czosnek, dodając troszkę wody, jeżeli jest to konieczne, by zmiksować blenderem masę. Dodać soli i pieprzu do smaku. Dodać zmielone na mąkę płatki i pestki dyni, wymieszać.

Wysmarować oliwą (używam pędzelka) małą okrągłą foremkę żaroodporną (moja miała średnicę chyba 20 cm?), nałożyć zimną kaszę, porządnie ją uklepać. Wyłożyć masę warzywną i równo rozsmarować, na to plasterki tofu. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem, posmarować po wierzchu (pędzelkiem) resztą oliwy (szczególnie tofu).

Piec ok. 30 min w nagrzanym piekarniku (najpierw parę minut w 200 st. C termo obieg, a jak się podpiecze, to temp. 150 st. C dolna grzałka).
Nadesłał(a) martina, dnia: 2009-01-01 22:43:55.215
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: