Mieszamy suche składniki i tłuszcz, zagniatamy. Dolewamy tyle wody, aby uzyskać gładkie i jędrne ciasto. Lekko zagniecione ciasto mieszamy z jogurtem. Przykrywamy ściereczką i przygotowujemy farsz.
Warzywa lekko podgotowujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, kalafior na mniejsze cząstki. Następnie na odrobinę oleju wrzucamy przyprawy (zaczynając od kminku), natkę, przecier i sok z cytryny. Następnie dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy (można chwilę podusić z odrobiną wody).
Z ciasta urywamy małe kuleczki i rozwałkowujemy je na koła (15 cm średnicy), przecinamy na pół i napełniamy farszem. Smarujemy wodą prosty brzeg każdej połowy, od środka do jednego z końców. Zebrać 2 końce prostego brzegu razem i ulepić stożek. Wypełnić 2/3 stożka nadzieniem. Następnie zamknąć otwór przyciskając brzeg palcami fałdując go.
Smażymy w głębokim tłuszczu często przewracając (średnio 10-15 min).
Wskazówki i uwagi:
Masalę z przypraw można zrobić według własnego uznania.