puszka.pl - pysznie!

Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu

Jest naprawdę pyszny, ma specyficzny smaczek. Smakował nawet mojej mięsożernej mamie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1 kg pieczarek (pokroić i poddusić bez wody i tłuszczu – puszczą sok)
1 łyżeczka curry
200 g sezamu (zemleć)
200 g kaszy gryczanej (2 woreczki) ugotowanej (40 min.) z listkami laurowymi
3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oliwy do masy + 1 łyżka oliwy do formy

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić i poddusić (w trakcie dodać 1 łyżeczkę curry). Odlać większość soku, który puszczą pieczarki (ale pozostawić nieco na dnie – ja ten sok od razu wypijam, jest boski, można też zrobić z niego sosik ;-)) i dodać mielony sezam, wymieszać.

Zemleć pieczarki z sezamem i rozgotowaną kaszą gryczaną, dokładnie wyrobić masę. Dodać 2 łyżki oliwy, sos sojowo-grzybowy i przyprawy, dokładnie wyrobić. Upiec w piekarniku (ponad godzinę).

Wskazówki i uwagi:

Gdy wystygnie, schłodzić w lodówce. Daje się kroić w grubsze plastry. Piekłam ten pasztet w długiej keksówce. Część upieczonego zimnego pasztetu zamrażam i potem mam świeżutki i pewność, że nic się nie popsuło.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2008-12-30 19:36:38.757
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: