puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem zimowa z selerem naciowym, gruszką i serem pleśniowym

Gdy zimno na dworze...


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1 biała cebula
pęczek świeżego tymianku
1 seler naciowy
1 pasternak
1 l bulionu warzywnego
1 duża gruszka
ser pleśniowy (ulubiony, chociaż radzę wybrać te niezbyt ostre)
ew. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę, posiekaj tymianek i włóż do rondla, dodaj posiekany seler i przyrumień wszystko. W tym czasie obierz i pokrój pasternak w plastry, a następnie w kostkę. Wrzuć do rondla i zalej bulionem warzywnym. Gotuj przez 20 min., aż pasternak zmięknie.

Następnie pokrój gruszkę, obierz i usuń nasiona, dodaj do zupy. Całość gotuj przez 5 min.

Zdejmij zupę z gazu i za pomocą miksera zmiksuj tak, aby nabrała jednolitej gęstej konsystencji. Nalej zupę do talerza, pokrój ser w małe kawałki i posyp nim zupę. Dla dekoracji możesz dodać natkę pietruszki.
Nadesłał(a) szatanowa, dnia: 2008-12-28 20:10:32.654
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: