olej słonecznikowy
ziarna gorczycy
starty imbir
kurkuma (gdy nie mamy, może być curry, ale nie przesadzajmy z jego ilością)
chili (surowe lub w proszku)
sól
Przygotowanie:
Ziarna gorczycy upraż na patelni, dodaj cebulę, imbir, kurkumę i chili. Następnie dolej olej słonecznikowy, kawałki mango, a potem pomidory pokrojone w kostkę (podczas gotowania muszą być miękkie, ale nie rozgotowane). Na koniec posól warzywa i dodaj jogurt. Zdejmij patelnię z gazu i wymieszaj wszystko.
Curry najlepiej podawać z ryżem np. basmati.
Wskazówki i uwagi:
Po dodaniu jogurtu, nie należy długo trzymać na patelni na gazie, bo zaczną się robić grudki z jogurtu.
Przyprawy dodaję na oko, więc nie podaję proporcji - warto po prostu po każdym przyprawieniu potrawę spróbować. Pamiętajmy również, że jogurt nieco łagodzi smak, dlatego zawsze lepiej dodać więcej przypraw niż mniej :)
Nadesłał(a) szatanowa,
dnia: 2008-12-28 20:16:02.308
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.