puszka.pl - pysznie!

Placki ziemniaczane inaczej (bez mąki)

Ziemniaki są 5 minut podgotowane i wtedy przy ucieraniu na tarce nie puszczają soku, przez co są smaczniejsze i nie trzeba dodawać mąki.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

6 większych ziemniaków
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy 5 min. Po ostudzeniu trzemy na grubej tarce, dodajemy jajko, pieprz i sól do smaku, wszystko dobrze mieszamy.

Na dobrze rozgrzany olej kładziemy porcje rozpłaszczając je łyżką na cienkie placki. Smażymy na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Placki można polewać różnymi sosami (jak kto lubi). Bardzo dobrze smakują same.
Nadesłał(a) maria, dnia: Dec 20, 2008
Źródło/autor przepisu: Przepis ten dostałam od znajomych z Niemiec

Twoje zapiski: