Często kaszę jaglaną przygotowuje się na słodko, ale mało kto zasmakował się w zupie jaglanej z warzywkami. Smakuje jakby była z ryżem. Pychota. Polecam przepis dla mam i osób nie mających wiele czasu na gotowanie.
2 litry wody
1,5 kubka kaszy jaglanej
garść suszu warzywnego lub włoszczyzna (3 marchewki, 1/3 selera, 1 pietruszka, 1 por, i, jak ktoś ma, pół pasternaka)
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
dodatki wg uznania: chili, pieprz, zmielone i nieprażone siemię lniane itp.
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wsypać susz lub pokrojone warzywka i gotować aż będą miękkie (ok. 5-10 min.). Po tym czasie wsypać sól, wlać olej, wsypać kaszę jaglaną i dalej gotować aż kasza będzie mięciutka.
Na talerzu wg uznania posypać solą, chili, pieprzem, siemieniem lnianym itp.
Wskazówki i uwagi:
Smacznego!
Nadesłał(a) asia,
dnia: 2008-12-14 23:14:17.357
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.