puszka.pl - pysznie!

Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków kiszonych

Pasuje do kotletów sojowych, smażonych boczniaków, buraczków na ciepło...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

zielona fasolka szparagowa (świeża, mrożona, konserwowa) - opakowanie/ 1 puszka
2-4 duże i twarde ogórki kiszone (w zależności od tego ile jest fasolki)
1 średnia cebula (czerwona lub biała)

łyżka oliwy lub oleju sałatkowego
szczypta pieprzu
czasem dodaję bazylię (choć w oryginale była vegeta)
sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jeżeli fasolka jest świeża lub mrożona, to gotuję ją do miękkości na parze. Zaś kiedy bardzo się spieszę, to używam fasolki szparagowej z puszki.

Kroję ogórki kiszone w dosyć długie i średnio wąskie paski. Siekam w drobną kosteczkę cebulę. Łączę wszystkie składniki (ostudzoną fasolkę, cebulę, kiszone ogórki).

Dodaję oliwy, przypraw i odrobinę soku cytrynowego (tylko dla tych, którzy lubią bardziej kwaśny smak, ale nie należy przesadzać, bo ogórki kiszone i tak są już mocno kwaśne). Mieszam i przekładam do dużej salaterki. I gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Sałatka lepiej smakuje, kiedy się odczeka 15 minut przed skonsumowaniem (składniki i smaki bardziej się przenikają).
Nadesłał(a) cama, dnia: Dec 13, 2008
Źródło/autor przepisu: sałatka z dzieciństwa, którą robiła moja Mama, Jadwiga

Twoje zapiski: