0,5 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 30 dkg pieczarek
1 czerwona cebula
olej rzepakowy do smażenia
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
tymianek
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć na noc, a następnie ugotować. Cebulę zeszklić z odrobiną oleju rzepakowego. Do zeszklonej cebuli dorzucić pokrojone w plasterki, dokładnie umyte pieczarki i dusić pod przykryciem aż do uzyskania miękkości.
Następnie odlać większość soku puszczonego przez pieczarki oraz wodę z soczewicy. Wszystko wrzucić do jednego naczynia. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy "do smaku" i zmiksować.
Kiedy pasta uzyska pożądaną konsystencję, przełożyć ją do formy i piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C z włączonym termoobiegiem. Po wystygnięciu doskonale nadaje się do kanapek :)
Nadesłał(a) kiń,
dnia: 2008-12-07 17:12:11.91
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.