puszka.pl - pysznie!

Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą

Szybkie danie obiadowo-kolacyjne. Coś dla ogromnych wielbicieli/ek szpinaku ;] Świetnie smakuje obtoczone w sezamie oraz z dodatkiem świeżego szczypiorku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 torebki mrożonego posiekanego szpinaku
300 g tofu (2 x 150 g)
1/2 puszki ciecierzycy
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Podsmażamy szpinak na średnim ogniu. W tym samym czasie szatkujemy widelcem tofu i ciecierzycę na malutkie części. Kiedy szpinak będzie już roztopiony, wrzucamy go do większego pojemniczka, a na patelnię przekładamy połowę tofu, podsmażamy do lekkiego zbrązowienia.

Drugą połowę tofu mieszamy ze szpinakiem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażone tofu dokładamy do mieszanki szpinakowo-tofu oraz dodajemy wcześniej poszatkowaną ciecierzycę. Mieszamy wszystko.

Siekamy cebulkę oraz drugi ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli.
Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając pieprzem i solą do smaku. Formujemy kulki i układamy na talerzyku.

Wskazówki i uwagi:

Można dodać pokrojone pędy bambusa do całej masy. Dekoracyjnie dokładamy oliwki z pomidorami oraz gołąbki ryżowo-wodorostowe.
Nadesłał(a) xgabrielllex, dnia: Dec 6, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: