Brukselka zapiekana z ryżem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
brukselka 80 dag
ryż 1 szklanka
mleko 2 szklanki
śmietana 0,5 szklanki
jaja 2 szt.
utarty ser żółty 1 łyżka
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz 2 łyżki
tarta bułka
Przygotowanie:
Ryż ugotować na mleku na sypko. Brukselkę oczyścić, ugotować, odcedzić. Śmietanę rozprowadzić taką samą ilością wywaru z brukselki, wbić jaja, dodać utarty ser, przyprawy, cukier do smaku, staranie rozmieszać.
Brukselkę połączyć z ryżem, włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą, zalać przyprawioną śmietaną i zapiec w piekarniku.
Wskazówki i uwagi:
Dodałem więcej sera, podawałem dodatkowo z sosem śmietankowym.
Twoje zapiski: