puszka.pl - pysznie!

Brukselka zapiekana z ryżem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

brukselka 80 dag
ryż 1 szklanka
mleko 2 szklanki
śmietana 0,5 szklanki
jaja 2 szt.
utarty ser żółty 1 łyżka
cukier
pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz 2 łyżki
tarta bułka

Przygotowanie:

Ryż ugotować na mleku na sypko. Brukselkę oczyścić, ugotować, odcedzić. Śmietanę rozprowadzić taką samą ilością wywaru z brukselki, wbić jaja, dodać utarty ser, przyprawy, cukier do smaku, staranie rozmieszać.

Brukselkę połączyć z ryżem, włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą, zalać przyprawioną śmietaną i zapiec w piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Dodałem więcej sera, podawałem dodatkowo z sosem śmietankowym.
Nadesłał(a) szoki, dnia: 2008-12-06 13:34:39.653
Źródło/autor przepisu: wg "Vademecum wegetarianina" Jana Kucharczyka

Twoje zapiski: