puszka.pl - pysznie!

Kostka sojowa po hawajsku - z curry, brzoskwiniami i ananasami

Kostka sojowa na słodko.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

szklanka kostki sojowej
5 brzoskwiń z puszki
5 ananasów z puszki
1 ząbek czosnku
mleko kokosowe
bulion warzywny
ew. trochę mąki do zagęszczenia
sól
pieprz
curry
olej / oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Namaczamy kostkę sojową w bulionie warzywnym. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy posiekane brzoskwinie i ananasy, a następnie odciśniętą kostkę sojową.

W miseczce mieszamy mleko kokosowe z odrobiną gorącego bulionu pozostałego po kostce sojowej. Tak ocieplone mleko wlewamy do kostki z owocami. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli za rzadkie, zagęszczamy mąką rozbełtaną z odrobiną sosu z patelni.

Doprawiamy - sól, pieprz i dużo curry. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

Wskazówki i uwagi:

Bulion pozostały po namaczaniu kostki sojowej można wykorzystać do przygotowania kaszki kuskus.
Nadesłał(a) Ylajali, dnia: Nov 30, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: