szklanka kostki sojowej
5 brzoskwiń z puszki
5 ananasów z puszki
1 ząbek czosnku
mleko kokosowe
bulion warzywny
ew. trochę mąki do zagęszczenia
sól
pieprz
curry
olej / oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Namaczamy kostkę sojową w bulionie warzywnym. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy posiekane brzoskwinie i ananasy, a następnie odciśniętą kostkę sojową.
W miseczce mieszamy mleko kokosowe z odrobiną gorącego bulionu pozostałego po kostce sojowej. Tak ocieplone mleko wlewamy do kostki z owocami. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli za rzadkie, zagęszczamy mąką rozbełtaną z odrobiną sosu z patelni.
Doprawiamy - sól, pieprz i dużo curry. Podajemy z ryżem lub kuskusem.
Wskazówki i uwagi:
Bulion pozostały po namaczaniu kostki sojowej można wykorzystać do przygotowania kaszki kuskus.
Nadesłał(a) Ylajali,
dnia: 2008-11-30 19:43:43.133
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.