puszka.pl - pysznie!

Karpatka vegan

Jest to miks przepisu na karpatkę z ciastem francuskim.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

ciasto:
2 szklanki mąki
250 g margaryny roślinnej sojowej
1 szklanka śmietany wegańskiej (lub opcjonalnie mleko sojowe dodawane w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta)

krem budyniowy:
2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki czubate mąki pszennej
4 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
250 g margaryny wegańskiej

Przygotowanie:

Ciasto:
Ugniatać wszystkie składniki razem. Uformować z ciasta kulę i włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 2 części i wałkować - najlepiej składać kilka razy w kopertę - jak ciasto francuskie i wałkować ok. 6 razy każdą część.
Piec osobno na blasze wysmarowanej tłuszczem ok. 20-25 minut w 190-200 stopniach.

Krem:
Gotować 1,5 szklanki mleka sojowego z cukrem i cukrem waniliowym.
W reszcie mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną - tak, aby nie było grudek - i dodać do gotującego się mleka. Mieszać energicznie aż do powstania budyniu. Pozostawić budyń do ostygnięcia.
Margarynę zmiksować i dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu do margaryny ciągle miksując do powstania gładkiej masy kremowej.

Przełożyć warstwy kremem. Można polać polewą czekoladową.
Nadesłał(a) ~mem, dnia: 2008-11-29 06:40:20.327
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: