puszka.pl - pysznie!

Zupa dahl z czerwonej soczewicy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 szklanka czerwonej soczewicy
pomidory z puszki (pół puszki)
1 marchewka
1 cebula
troszkę oleju do smażenia
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka gorczycy białej (nie ma być mielona!)
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżka kminku rzymskiego (kuminu) lub normalnego (indyjskiego), jeśli ktoś ma problem z kupieniem
1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Kroimy w kosteczkę marchew i gotujemy razem z soczewicą w 2 szklankach wody, dolewając w miarę konieczności. Soczewica czerwona gotuje się bardzo szybko, ok. 20 minut, im bardziej przypomina pastę tym lepiej, gdyż zupa dahl ma być strasznie gęsta.

Smażymy w tym samym czasie cebulkę (posiekaną drobno) na złocisty kolor. Dodajemy do niej imbir, gorczycę, kurkumę, kminek. Mieszamy razem z cebulką na patelni i następnie dodajemy do gotującej się soczewicy. Mieszamy wszystko w garnku i dodajemy pół puszki pomidorów, sos sojowy ... Gęsta zupa gotowa ;D

To, co usmażyliśmy na patelni dodajemy po 20 minutach, jak już soczewica i marchew się ugotowały. Później wszystko razem możemy z minutkę potrzymać na małym ogniu, ale nie dłużej.

Wskazówki i uwagi:

Porcja dla 2 osób, ekstremalnie sycąca ;) i lekkostrawna. Zupa jest bardzo gęsta, więc niektórzy uważają, iż tak naprawdę jest to potrawka, ale .... jak zwał tak zwał. Ja pierwszy raz jadłam ją w Londynie, w knajpce krysznowców i ... zakochałam się w niej ślepo ;) Życzę wszystkim smacznego!
Nadesłał(a) mczery, dnia: Nov 25, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: