puszka.pl - pysznie!

Sałatka "szefa kuchni" (warzywa i jajka z sosem czosnkowym i serem żółtym)

Zainspirowana sałatką szefa kuchni w jednej z pizzerii ;-)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

2 jajka
pomidor
ogórek
kilka rzodkiewek
kukurydza
ser żółty
sałata
ew. natka do posypania

sos czosnkowy:
śmietana
łyżka majonezu
odrobina keczupu
sól
pieprz
ew. bazylia
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i w tym czasie robimy sos czosnkowy (w ostateczności można go zastąpić gotowym sosem czosnkowym lub innym, który lubimy). Ja zawsze robię taki sosik mieszając śmietanę z łyżką majonezu i odrobiną keczupu, doprawiając solą, pieprzem i np. bazylią plus oczywiście wyciśnięty czosnek.

Pomidora kroję w kostkę, ogórek i rzodkiewki w paseczki (ważne). Na talerzu układam porwaną w mniejsze kawałki sałatę, a na to polewam sos. Następnie układamy to, co mamy, czyli kukurydzę, pomidor, ogórek, rzodkiewkę i kawałki jajka. Całość posypujemy tartym żółtym serem i zajadamy :-) Fajnie byłoby też podać z natką.

Wskazówki i uwagi:

Najidealniej byłoby zjadać ją z panini z masłem czosnkowym :-)
Nadesłał(a) sangria, dnia: Nov 25, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: