puszka.pl - pysznie!

Amarantus egzotyczny - z grzybami chińskimi, papryką, ananasem i curry


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

200 g amarantusa
800 ml rosołku warzywnego
5 g suszonych grzybów chińskich (np. shiitake)
1 papryka
4 plastry ananasa (świeże lub z puszki)
1 cebula
1 ząbek czosnku

3 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
miód, słód lub sok z ananasów
ocet, najlepiej ryżowy (najłagodniejszy w smaku)
curry
sól
pieprz

Przygotowanie:

Amarantus ugotować w rosołku warzywnym (600 ml) wg przepisu podstawowego. W międzyczasie namoczyć grzyby we wrzątku (przynajmniej na kilka - kilkanaście min.). Paprykę i grzyby pokroić w paski, ananasa w kostkę, cebulę posiekać drobno, a czosnek zmiażdżyć.

Rozgrzać olej i przysmażyć lekko cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, grzyby i ananasa i dusić przez 5 minut na małym ogniu. W miarę potrzeby dodać resztę rosołku warzywnego. Przyprawić na lekko kwaśno. Później dodać amarantus i wymieszać doprawiając do smaku.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie www.szarlat.com.pl - strona firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: