puszka.pl - pysznie!

Kołduny litewskie (z farszem z granulatu sojowego)

Jest to potrawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem, arcydzieło mojej babci;) Powiedzmy, że troszkę je ulepszyłam, ale tradycja pozostaje:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

ciasto na pierogi:
1 kg mąki
sól
odrobina oleju

farsz:
paczka granulatu sojowego
4 cebule
olej do smażenia
sól
sos sojowy
opakowanie czosnku granulowanego
dużo majeranku
pieprz czarny
pieprz ziołowy
oregano

bulion do gotowania kołdunów:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny
sos sojowy
odrobina soli

Przygotowanie:

Granulat zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napuchnie, dodajemy 3 pokrojone, podsmażone cebulki, sól, sos sojowy, mnóstwo czosnku granulowanego, dużo majeranku, oba pieprze, oregano i sprawdzamy smak (farsz powinien być trochę ostrzejszy niż byśmy sobie życzyli, część przypraw wypłucze się podczas gotowania).

Przygotowujemy rosół warzywny z wody, warzywek, listka laurowego, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, sosu sojowego i odrobiny soli.

A w tak zwanym międzyczasie :) zabieramy się do lepienia kołdunów. Zagniatamy ciasto na pierogi, czyli kg mąki (należy odsypać parę łyżeczek do oprószenia blatu), woda, sól i odrobina oleju; starajmy się zrobić miękkie ciasto (odrobina więcej wody), łatwiej będzie je rozwałkowywać i wykrawać szklanką pierożki.

Lepimy małe pierożki (mniejsze niż łyżka stołowa). Na rogach wykonujemy taki specjalny wzorek, tj. gdy zlepimy kołduna to zagniatamy brzeżek kciukiem w stronę łuku pieroga i tak każdy kolejny kancik, co powinno utworzyć taką jakby falbanko-warkocz :) Oczywiście to nie jest koniecznie, ale to taka charakterystyczna cecha kołdunów mojej babci :)

Kołduny wrzucamy do rosołu, po wypłynięciu gotujemy 5 minut. Podajemy z rosołem. Przepyszne!

Wskazówki i uwagi:

Niestety, nigdy nie zdążę zrobić im zdjęcia: wszystkie od razu znikają :)
Nadesłał(a) rondel, dnia: 2008-11-22 05:33:56.893
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: