puszka.pl - pysznie!

Bułeczki drożdżowe nadziewane


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg mąki
1/4 litra mleka sojowego
5 dag drożdży
5-8 dag cukru
5-6 łyżek oleju
pół łyżeczki soli
skórka z cytryny
nadzienie, np. dżem

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z mlekiem i drożdżami (składniki muszą być ciepłe). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Formujemy kuleczki. Wkładamy nadzienie: kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, na środek łyżeczką kładziemy nadzienie, zamykamy i formujemy kulkę. Ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto podczas rośnięcia musi być przykryte ścierką.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: Nov 8, 2008
Źródło/autor przepisu: Tarenia

Twoje zapiski: