puszka.pl - pysznie!

Pasztet grzybowy (ze świeżych grzybów)

Nadaje się do kanapek, można go podać do obiadu z surówkami oraz na stół świąteczny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 1 kg świeżych grzybów
1 szklanka bułki tartej
1,5 szklanki mleka sojowego
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
majeranek
bazylia
jarzynka
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
imbir
olej do podsmażenia cebuli
+ sezam lub potłuczone orzechy do wysypania formy

Przygotowanie:

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie i mielimy (możemy użyć blendera). Bułkę tartą zalewamy mlekiem sojowym i odstawiamy na pół godziny, troszkę mleka zostawiamy do rozrobienia mąki ziemniaczanej. Cebule siekamy i podsmażamy. Składniki łączymy, dajemy posiekany czosnek, przyprawy i zioła. Masę dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy orzechami lub sezamem,
Wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku ok. 40-50 min, w temp. 180 st. C. Pasztet wyjmujemy z formy po ostygnięciu.
Nadesłał(a) maria, dnia: 2008-10-28 00:59:14.233
Źródło/autor przepisu: przepis ten powstał na drodze moich eksperymentów

Twoje zapiski: