puszka.pl - pysznie!

Papryka nadziewana amarantusem lub komosą ryżową (quinoą) z fasolą, pomidorami i zieleniną


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 duże papryki
200 g amarantusa lub komosy ryżowej (quinoi)
200 g czerwonej fasolki lub fasolka konserwowa
200 lub 400 ml rosołku warzywnego
4 pomidory
200 g cebuli
1 ząbek czosnku
20 g startego parmezanu

sól
pieprz
majeranek
kminek
szczypior
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia ugotować do miękkości w rosołku warzywnym (200 ml) lub wodzie. Zamiast tego można też użyć fasolkę konserwową. Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć ziarna.

Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju. Dodać do tego komosę ryżową lub amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody (600 ml) - doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Pokroić w kostkę pomidory i razem z fasolą, serem, solą, pieprzem i ziołami dodać do ugotowanej komosy ryżowej lub amarantusa i wymieszać. Powstałą masą nafaszerować papryki i gotować w 200 ml rosołku warzywnego przez ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotować sos ziołowy (przepis pochodzi z tej samej witryny, co przepis na paprykę).
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie strony firmy Szarłat oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: