Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia ugotować do miękkości w rosołku warzywnym (200 ml) lub wodzie. Zamiast tego można też użyć fasolkę konserwową. Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć ziarna.
Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju. Dodać do tego komosę ryżową lub amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody (600 ml) - doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Pokroić w kostkę pomidory i razem z fasolą, serem, solą, pieprzem i ziołami dodać do ugotowanej komosy ryżowej lub amarantusa i wymieszać. Powstałą masą nafaszerować papryki i gotować w 200 ml rosołku warzywnego przez ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotować
sos ziołowy (przepis pochodzi z tej samej witryny, co przepis na paprykę).