puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z marchwi i ziemniaków

Pyszna, rozgrzewająca i tania zupa.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

3 duże marchewki
2 duże ziemniaki
5 łyżek masła
czubata łyżeczka imbiru
czubata łyżeczka curry
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 12%
3 łyżki soku pomarańczowego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Marchew i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku roztapiamy masło. Na maśle smażymy warzywa (będzie ich dużo) wymieszane z imbirem i curry. Gdy masło wsiąknie w warzywa, całość zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut.

Gdy cząstki warzyw są już bardzo miękkie, zdejmujemy garnek z palnika i miksujemy zawartość (za pomocą blendera) aż uzyskamy gładką masę-krem. Następnie wlewamy śmietanę i sok pomarańczowy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Można jeszcze podgrzać przed podaniem. Smacznego :-)

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub uprażonymi płatkami migdałów.
Nadesłał(a) Ylajali, dnia: 2008-10-26 20:25:48.523
Źródło/autor przepisu: inspirowany Moim Gotowaniem, nr wrzesień 2008

Twoje zapiski: